EN
Uzman Gözüyle 1000 Çiftçi 1000 Bereket

 

Altı pilot bölgede mısır üreticisi çiftçilerimizle yürütülen 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı, tüm hızıyla devam ediyor. Birçok bölgede hasatla birlikte program meyvelerini vermeye başladı bile. Programa dahil olan çiftçilerimizle tüm yıl yakından ilgilenen, 7/24 dertlerini dinleyen ziraat mühendislerimizden Nihat Mıdıkoğlu’yla buluştuk ve programı uzman gözüyle değerlendirmesini istedik.

 

Hemen soralım; 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı’nın başarısı hasat zamanı kendini gösterecekti. Altı pilot bölgenin çoğunda hasat gerçekleşti ya da gerçekleşiyor. Buna göre sizce program başarılı oldu mu?

 

Ekim zamanı ve daha sonraki dönemleri yağışlı geçen bir sezonda projenin hayata geçmesi çok isabetli oldu. Kötü iklim koşullarına rağmen bu projeye dahil olan çiftçiler verimlerinde diğerlerine göre artış sağladılar ve daha az maliyetle karşılaştılar.

 

Yağışlı geçen sezon ekimleri nasıl etkiledi?

 

Öncelikle ekim zamanlarında yağan aşırı ve yoğun yağışlar ekimleri her bölgede geciktirdi. Haziran ayı dönemindeki yağışlar ışıklanma süresini azalttı ve aşırı kurt zararlısının ortaya çıkmasına sebep oldu. Tüm bu olumsuz şartlar verimde düşüşlere sebep oldu. Lakin projeye dahil olan çiftçilerimize gerekli bilgilendirmeler yapılarak çözümler sunuldu. Özellikle yeşil kurt, koçan kurdu, mısır kurdu ve yaprak kurdu gibi kurtlar daha zarar vermeye başlamadan çiftçilerimizi WhatsApp gruplarından, SMS’le ve direkt arayarak gerekli uyarıları yaptık ve çözüm yolları bulduk.

 

İklim koşulları haricinde bu yıl çiftçilerimizin en büyük sorunu ne oldu?

 

Ekim zamanındaki aşırı ve sürekli yağışlardan dolayı ekim zamanlarının gecikmesi, toprak altı ve toprak üstü kurt zararlısı problemi, elektrikli sulamalarda her ay peşin olarak ödemek zorunda kaldıkları elektrik faturalarını sayabiliriz.

 

Toprak altı ve toprak üstü kurt zararlılarından bahsettiniz. Çiftçilerimiz  size bu tür zararlılar ya da hastalık durumlarında hemen ulaştılar mı?

 

Program dahilindeki tüm ilçeler için oluşturduğumuz WhatsApp gruplarından ve 444 51 75 1000 Çiftçi 1000 Bereket Teknik Destek Hattı’ndan bizlere ulaşarak hastalıklarla ilgili problemlerini aktardılar, biz de kendilerine anında çözüm üretebildik. Zararlı olan kurtlarla zirai mücadele için ruhsatlı aktifler önerdik.

 

Programın en dikkat çekici uygulamalarından biri de toprak analizleriydi. Dijital toprak analizi çiftçilerin hayatında ne değiştirdi?

 

1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı’na dahil olan 1200 ün üzerinde mısır çiftçisi Dijital Toprak Analizi cihazı ile 8-10 dakikada yapılan toprak analizleri sonucu topraklarını tanıdılar, alışılagelmiş gübre uygulamalarından vazgeçtiler. Mısırın ve toprağın istediği gübreyi kullanarak hem verimlerini arttırdılar, hem de daha az gübreleme maliyetleri ile karşılaştılar.

 

Altı pilot bölgede çalıştınız. Sizce en çok verim hangi bölgede alındı? Sebebi neydi?

 

Henüz hasat gerçekleşmedi fakat en yüksek verimi Konya ve Karaman Bölgesi’nden bekliyorum. Burada sulamalar damla ve az da olsa Pivot şeklinde yapılıyor. Bu bölgedeki çiftçilerimizin sulama sıklığı ve her sulamada verilecek su miktarlarında değişiklikler yaptık, ayrıca gübreleme uygulamalarında analiz sonuçlarına göre gübre çeşit, miktarı ve uygulama zamanlarında da değişikliklere gidildi. Dekarda 2 tona yakın ve bazı çiftçilerden 2 tonun üzerinde verim bekleniyor.

 

Bir çiftçi sizce ziraat mühendisinden nasıl faydalanmalı?

 

Öncelikle karşılıklı güven oluşmalı. Bu güven de ancak sorunlar karşısında ziraat mühendisinin çözüm üretmesi, yaklaşımı ve davranış biçimiyle oluşur. Çiftçi; daha az maliyetle daha fazla verim alabilmek için ziraat mühendisinden tarla hazırlığı, çeşit seçimi, ekim, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılar ile mücadele, hasat ve pazarlama konularında destek almalıdır.

 

Çiftçilerle çok güzel bir iletişiminiz var. Onlarla omuz omuza çalışıyorsunuz. Bilgi ve deneyiminizden yararlandıkları aşikar, siz bu süreçte onlardan neler öğrendiniz?

 

Birçok zorluğuna rağmen çiftçilerimiz işlerini ve üretmeyi seviyorlar. Onlardan paylaşmayı, güvenmeyi, saygı duymayı, iyiliği, kaybolmaya yüz tutmuş insanlığı öğrendim diyebilirim.

 

Sahada en çok gördüğümüz isimlerden birisiniz. Siz bir çiftçi gözüyle baktığınızda projenin eksiği var mıydı?

 

Program dahilinde her çiftçinin tarlasından toprak örneği alınarak gübreleme programları yapılıyor, lakin mümkün olsa her çiftçinin her yetiştiricilik döneminde tarla ziyaretleri yapılsa, sanıyorum çiftçilerimiz daha memnun olacaklardır. Elbette bu zor bir konu. Bizler şimdilik kendilerine telefon, SMSWhatsApp’tan ulaşıyoruz.

 

Sizce çiftçilerimiz bir sonraki yıl da programa dahil olmakla ilgili ne düşünüyorlar?

 

Bence çiftçilerimizin çoğu önümüzdeki yıl da programa dahil olma konusunda oldukça istekli. Çünkü altı bölgede yaptığımız Çiftçi Buluşmaları’nda katılım oldukça fazla idi.

Çerezler gibi teknolojileri, sitenin işlevselliğini optimize etmek, sosyal medya ile entegre etmek, sitemizi ve üçüncü taraf web sitelerini ziyaret ettiğinizde tarafımız ve üçüncü taraflarca sizinle alakalı reklamların sunulmasını sağlamak, trafiğimizi ve site performansımızı analiz etmek ve web sitelerimizdeki deneyiminizi iyileştirip kişiselleştirmek için kullanıyoruz. Daha fazla bilgi