EN
Kadın emeğiyle verimli gelecek

Tarımın Güçlü Elleri: Kadın Çiftçilerle Yükselen Bereket 

Dünyada kadınlar tarım iş gücünün %43'ünü oluşturuyor ve gıda üretiminin yarısından fazlasında çalışıyor. Türkiye’de ise tarım, kadınların ve erkeklerin neredeyse eşit oranlarda istihdam edildiği tek sektör. Verilere göre tarımda istihdam edilen toplam kişi sayısı 4 milyon 773 bin. Bu sayının %41,86’sını, yani 1 milyon 981 binini kadınlar oluşturuyor. Kadın çiftçilerin tarımdaki yeri oldukça önemli; tarımsal üretimin devamlılığı ve kırsal hayatın canlı kalması için verdikleri emek, tarım sektörünün bel kemiğini oluşturuyor.

 

Bununla birlikte tarım sektöründeki kadınlar yeterince temsil edilmiyor ve desteklenmiyor. Teknolojiye ve finansal kaynaklara erişimde güçlükler çekiliyor. 

 

1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı ile Kadın Çiftçiler Güçleniyor

2019’dan bu yana Türkiye’nin farklı bölgelerinde çiftçilerin hayatına dokunan ve tarımın sürdürülebilirliğini destekleyen birçok uygulamayı hayata geçirmenin yanı sıra programımızda bu yıl kadın çiftçilere odaklandık. 2024 itibariyle, programımıza yeni bir modül ekleyerek kadın çiftçilere verdiğimiz desteği daha da somut hale getirmek istedik. 

 

Bugüne kadar 214 kadın çiftçinin katıldığı programımızda 2024 itibariyle 100 kadın çiftçi daha yer alıyor. Bu yıl program kapsamına sadece mısır, ayçiçeği ve kanola değil, zeytin yetiştiriciliği yapan kadın çiftçiler de dâhil edildi. 

 

Gelecek yıllarda farklı ürünler yetiştiren kadın çiftçilerin de programa dâhil edilmesi planlanıyor. Böylece programa katılan kadınların sayısını her yıl üç katına çıkaracağız. Bu sayede, 1000 Çiftçi 1000 Bereket olarak, hem programın çeşitliliğini artıracak hem de kadınların tarımdaki gücünü destekleyerek toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunacağız.

 

Kadın Çiftçilerin Gözünden Tarımda Kadın Olmak

Programda yer alan kadın çiftçilerimiz deneyimlerini, programın sunduğu eğitim ve desteklerin tarımda nasıl bir değişim yarattığını anlattı. 

 

Kadın olmadan üretim olmaz”

Ceylan Karaoğlan, İzmir:
Tire, İzmir’de yaşıyorum. 31 yıldır çiftçilik yapıyorum ve 2019’dan beri 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı’ndayım. Önceden sebze ve pamuk yetiştiriyordum, şimdi mısır yetiştiriciliği ve hayvancılıkla ilgileniyorum. Program sayesinde daha bilinçli ve verimli üretim yapmayı, toprak analiziyle gübrelemeyi öğrendim. Kendime güvenim geldi. Program sayesinde girdiğim her işte başarılı oldum. Kadın olmadan üretim olmaz. Kadınlar tarımın görünmeyen gücüdür; temiz ve titiz çalışmalarıyla üretimin kalitesini artırırlar. Tarımda kadınların daha fazla yer alacağını düşünüyorum.

 

“Bir kadın kafasına koyduğu şeyi mutlaka başarır!”

Deniz Tekeli, Adana:
12 yıldır Adana Yüreğir’de çiftçilik yapıyorum; mısır, soya, narenciye ve şimdilerde Adana bölgesine uyum sağlamış yeni bir kiraz çeşidi deniyorum. Programla sadece kendi bölgemde değil, diğer bölgelerdeki çiftçilerin uygulamalarını da öğrenme fırsatım oldu. Bilgim arttıkça, gübreleme ve hasat uygulamalarını daha bilinçli yapıyorum, finansal okuryazarlığımı geliştirdim. 1000 Çiftçi 1000 Bereket sayesinde zirai tecrübem artarken daha da özgüvenli olarak sektörde ilerleyebiliyorum ve zorluklarla daha iyi başa çıkıyorum. Kadın çiftçiler detaycı ve işlerine değer vererek çalışıyor. Tarımda kadın elinin gücüne inanıyorum; bir kadın kafasına koydu mu mutlaka başarır!

 

“Gelecekte kadın çiftçilerin sayısı artacak!”

Zerrin Gürel Yeşildal, Tekirdağ:
18 yıldır Tekirdağ’da buğday, arpa, kanola, ayçiçeği ve daha birçok ürün yetiştiriyorum. Programla farklı bölgelerdeki çiftçilerin uygulamalarını öğreniyorum. Tarımda erkekler çoğunlukta olsa da bahçe tarımı ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde kadınlar daha aktif. Tecrübe ve iyi çiftçilik yapıldığında kimse sizi yadırgayamaz. Yeni uygulamaları denemekten kaçınmamak, pazarlama ve depolamaya da özen göstermek önemli. Gelecekte kadın ve genç çiftçilerin sayısının artacağını düşünüyorum.

 

Kadın Çiftçilerle Daha Güçlü Bir Gelecek

1000 Çiftçi 1000 Bereket olarak Türkiye tarımında kadın çiftçilerin sayısını ve niteliğini artırmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda kadın çiftçilerimize özel modüller ve eğitimler sunarak, onların sektörde daha etkin rol almasını desteklececeğiz. Kadınların tarımsal üretimde daha görünür olmasını sağlayan bu girişim, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğine de katkıda bulunuyor. Kadın çiftçiler sayesinde tarımda yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek, Türkiye tarımını daha güçlü ve rekabetçi kılacak.

 

Kadınlar tarımın geleceğini şekillendiriyor ve 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı da onların bu yolda en büyük destekçisi olmaya devam ediyor.

 

Program kapsamındaki planlamaya göz atarsak: 

  • Filiz Sensör İstasyonu: kuruldukları alanda toprak ve hava koşullarını izleyerek toprak nemini ve sıcaklığı ölçüyor. Sulamanın optimize edilmesi, toprakta hastalığın olup olmadığı görülebiliyor. 
  • PestTrap: Zeytin güvesine karşı erken uyarılar için tomatik haşere tespit edilebiliyor. Gereksiz ilaçlamaların önüne geçiliyor. 
  • Flowmeter: Sulamanın ve kullanılan toplam su miktarının gerçek zamanlı izlenmesini sağlıyor. Filiz ile birlikte su kullanımı optimize edilebiliyor. 
  • Dijital toprak analizi ve gübreleme programı: Dijital olarak toprağın yapısını, organik maddesi ölçümleri yapılıyor. Böylelikle tarlaya özel danışmanlık veriliyor ve bir gübreleme programı ortaya çıkarılıyor. 
  • Ziraat mühendislerimiz tarafından saha ziyaretleri: Aktivite gelişimi ve onarıcı tarım pratik uygulamaları ile ilgili yönlendirmeler, kısacası zirai danışmanlık. 
  • Zeytin Ürünleri Satış ve Pazarlama Eğitimleri: Çiftçiler bu eğitimlerle, “Katma değerli zeytin nasıl üretilir, etkin pazarlama ve satış nasıl yapılır, satışta dijital ve sosyal medya kullanımı nasıl olur” gibi soruların yanıtlarını alabiliyor.  
  • Katma Değerli Satış Destek Hattı: Teknik Destek Hattı’na ek olarak satış için destek platformu. 
  • Portal: Tüm veri ve faaliyetler kaydediliyor. Program yönetimi, planlama, koordinasyon ve aktivite raporlamaları görülebiliyor. 

 

Kadın çiftçilerimizin tarıma kattığı değer ve emeği gururla kutluyoruz! Programımıza katılarak üretimde fark yaratan tüm kadın çiftçilerimize teşekkür ediyor, onların azmi ve kararlılığıyla tarımın daha sürdürülebilir ve güçlü bir geleceğe ulaşacağına inanıyoruz. 

 

Birlikte nice başarı dolu yıllara!

 

Gününüz kutlu olsun! 

Çerezler gibi teknolojileri, sitenin işlevselliğini optimize etmek, sosyal medya ile entegre etmek, sitemizi ve üçüncü taraf web sitelerini ziyaret ettiğinizde tarafımız ve üçüncü taraflarca sizinle alakalı reklamların sunulmasını sağlamak, trafiğimizi ve site performansımızı analiz etmek ve web sitelerimizdeki deneyiminizi iyileştirip kişiselleştirmek için kullanıyoruz. Daha fazla bilgi