EN
Program Hakkında
1000 Çiftçi 1000 Bereket

1000 Çiftçi 1000 Bereket kurumsal sorumluluk programını Türkiye’de onarıcı ve dijital tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak, çiftçilerin refahını ve ürünlerinin verimini artırmak, tarımda sosyal ve dijital dönüşümü desteklemek, bölgesel ve küresel gıda ihtiyacının azami verimlilikle karşılanmasına katkı sağlamak hedefiyle 2019 yılında başlattık.

 

 

Programın altıncı yılında 27 ilde 6.700'den fazla mısır, ayçiçeği ve kanola çiftçisi ile yola devam ediyoruz. Programın ilk yılından bu yana 128.000 futbol sahasına denk gelen 910.000 dekardan fazla bir toplam üretim alanına ulaştık.

 

910.000 dekardan fazla alanda uydudan tarla sağlığı takibi, 8.400'den fazla dijital toprak analizi gerçekleştirdik. 7/24 erişime açık 1000 Çiftçi 1000 Bereket Teknik Destek Hattı ile 170.000 dakikayı aşan görüşmesi, 120 saati aşkın eğitim gerçekleştirdik. 100'ü aşkın meteoroloji, sulama ve tahmin istasyonuyla çiftçiler kendi tarlalarının takibi için 180.000’i aşkın uydu görüntüsünden yararlandı. Düzenli danışmanlık hizmetimizle çiftçilere yönelik en kapsamlı sosyal sorumluluk programı olma özelliği taşıyan 1000 Çiftçi 1000 Bereket, çiftçilere tarlaya özel ücretsiz eğitim, danışmanlık hizmetleri ve dijital tarım araçlarına erişim olanağı sunuyor. Program kapsamında sunulan tüm dijital tarım uygulamalarından yararlanan ve aldığı önerileri eksiksiz uygulayan çiftçilerimiz bugüne kadar %24’e varan oranda verim artışı elde etti. 


Ayrıca yarattığımız sosyal etkiyi ölçümlemek amacıyla “Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü” (Social Return on Investment, SROI) çalışmasını gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Buna göre programa yaptığımız her 1 TL’lik yatırımın, 2019 yılında 2,53 TL, 2020 yılında 2,78 TL ve 2021 yılında 3,03 TL değerinde sosyal getirisi olduğu sonucuna ulaştık. 2022 yılında ise her 1 TL’lik yatırımımız için 3,23 TL, 2023 yılında 3,72 TL değerinde sosyal fayda sağladık.

 

 

Ulusal ve uluslararası 48 ödüle layık görülen 1000 Çiftçi 1000 Bereket, Türkiye’de tarım ve gıda alanında sosyal etki araştırması ve ölçümlemesi yapılan ilk kurumsal sosyal sorumluluk programı. Aynı zamanda, bu yıl ikincisi yayınlanan ve 40’ın üzerinde paydaş görüşü içeren İlerleme Raporuna sahip ilk tarım ve gıda programı.

 

Program Kapsamında Neler Yapıyoruz?

Onarıcı Tarım Uygulamaları

Programımız 2023 itibarıyla, çiftçileri onarıcı tarıma daha fazla odaklanmaya teşvik ediyor. Çiftçiler, tarlalarında hastalık riskini azaltmaya ve toprak kirliliğini önlemeye yardımcı olan, su kaynaklarını koruyan özel sulama, gübreleme ve ilaçlama uygulamalarını takip edebiliyor. 

 

 

 

 

Çiftçilerin tarlalarındaki ürünlere dayalı karbon ayak izinin çevresel etkilerini azaltmaya da yardımcı olunuyor. Tarladaki karbon ayak izi, uluslararası platform Cool Farm Tool kullanılarak hesaplanıyor. Ayrıca, çiftçiler tehdit edici zararlıları Pest Trap (Dijital Böcek Tuzağı) ile tarlaya gitmeden tanıyabiliyor ve ilaçlama kararları verebiliyor.

 

 

Eğitim programları

Finansal okuryazarlık, çiftlik bütçesi, modern zirai teknikler, dijital tarım uygulamaları, lisanlı depoculuk, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), tarlada iş sağlığı ve güvenliği, tarlada sıfır atık yönetimi ve Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) konularında sınıf içi ve çevrim içi eğitimler düzenliyoruz.

 

 

7/24 Danışmanlık

Tamamen ücretsiz olan programa katılan çiftçilerin tarlalarında dijital toprak analizi yapılarak, doğru gübreleme ve sulama önerileri getiriliyor. Ayrıca çiftçiler gerek 444 51 75 Teknik Destek Hattı’ndan ve çevrim içi iletişim platformlarından her türlü zirai problemlerini programın uzman ziraat mühendislerine 7/24 danışabiliyor.

 

Her biri alanında uzman eğitmenler ve akademisyenler tarafından verilen eğitimlerle çiftçilerin yerel deneyimleri, yeni bilgi ve teknolojilerle zenginleştiriliyor. Çiftçilere meteoroloji sulama ve tahmin istasyonu ile uydudan tarla sağlığı takibi gibi dijital tarım araçlarına erişim olanağı sağlanıyor.

 

Dijital Tarım Araçlarına Erişim

Dijital Toprak Analizi: Ekim döneminden önce ziraat mühendisleri çiftçilerin tarlalarını ziyaret ederek, dijital toprak analizi yapıyor. 10 dakikadan kısa sürede güvenilir sonuçlar veren analiz sonrasında, SMS ile ekimden hasada kadar doğru gübreleme, verimli sulama ve hastalıklarla mücadele konularında çiftçilerimize özel yetiştiricilik önerileri sunuluyor.

 

Meteoroloji, Sulama ve Tahmin İstasyonu: Tarlasına meteoroloji, sulama ve tahmin istasyonu kurulan çiftçiler, gelen anlık veriler doğrultusunda hava ve toprağın sıcaklığını ve nem oranını takip edebiliyor. Tarlaya gitmelerine gerek kalmadan, tarlalarına ve ürünlerine özel olarak etkin sulama ve ilaçlama kararı alabiliyorlar. Böylelikle hem hastalık riski azalıyor hem de doğru zamanda, doğru miktarda kaynak kullanılarak tasarruf sağlanıyor.

 

Uydudan Tarla Sağlığı Takibi: Uydu üzerinden tarla sağlığı takibi yönteminden faydalanan çiftçiler, özel bir uygulama aracılığı ile bitkilerinin tarladaki gelişimini ve sağlığını gözlemleyebiliyor.

 

Tarlada Sıfır Atık Yönetim Sistemi

Tarımsal faaliyetler sonucu ortaya çıkan artık ve atıkların çevresel etkilerini azaltmak ve geri dönüşüme kazandırılmalarını desteklemek üzere, 2020 yılında “Tarlada Sıfır Atık Yönetimi” projesini hayata geçirdik.

 

Programımız kapsamında tarımsal üretimin çevre ve iklim değişimine etkisi, sürdürülebilir tarımsal üretim için kaynak verimliliği, atık yönetiminin önemi ve ulusal atık mevzuatı başlıklarında çiftçilere yönelik bilgilendirme çalışmaları yaptık.

Başta plastikler olmak üzere torba, çuval, bidon ve benzeri ambalaj atıklarının doğaya zarar vermeden, döngüsel ekonomiye kazandırılması için örnek bir model geliştirdik.

 

Pilot bölge Konya ve Karaman’daki atıkların geri dönüşüm tesislerine ulaşması için oluşturulan ve “Tarlada Sıfır Atık Yönetim Sistemi Modeli” adını verdiğimiz sistemle, çiftçilerin atıklarını ortak alanda, doğru bir şekilde biriktirmesini, bu atıkların düzenli aralıklarla toplanmasını sağladık.

 

Program Hakkında Merak Edilenler

Çerezler gibi teknolojileri, sitenin işlevselliğini optimize etmek, sosyal medya ile entegre etmek, sitemizi ve üçüncü taraf web sitelerini ziyaret ettiğinizde tarafımız ve üçüncü taraflarca sizinle alakalı reklamların sunulmasını sağlamak, trafiğimizi ve site performansımızı analiz etmek ve web sitelerimizdeki deneyiminizi iyileştirip kişiselleştirmek için kullanıyoruz. Daha fazla bilgi