Geleneksel toprak analizi insan hatasına açık olmakla birlikte, tarladan toprak numunesi alımından analiz raporunun çıkışına kadar 2-3 hafta sürmektedir. Numunenin nakledilmesi de dahil olmak üzere bir analiz çiftçiye 140 TL’ye mal olmaktadır.
Program dahilinde, seçilen lider çiftçilerin tarlalarına tarımsal sensör istasyonları yerleştirerek ürünlerine özel sulama programları oluşturuyoruz.
Program kapsamında, yakın kızılötesi ışınlar kullanan Dijital Toprak Analiz Cihazı sayesinde çiftçi ile 10 dakikadan kısa bir sürede güvenilir toprak analiz sonuçlarını ve gübreleme önerilerini ücretsiz olarak paylaşıyoruz.
Program dahilinde, seçilen lider çiftçilerin tarlalarına tarımsal sensör istasyonları yerleştirerek ürünlerine özel sulama programları oluşturuyoruz.
Bu yüzden tarladaki hastalık, su kanalı tıkanıklığı, otlanma, besin eksikliği ve gelişim geriliği gibi problemler gözden kaçmakta ve sezon sonunda ciddi verim kayıpları yaşanmaktadır. Mevcut uydu teknolojileri, tarladaki gözle görünmeyen detayları dahi algılayabilir.
Bu sayede hem saha ziyaretinin mümkün olmadığı gelişim evrelerinde bitkilerin durumu her gün takip edilebilir, hem de insan gözünün göremediği detayları içeren haritalar ile problemler daha başlangıç evrelerinde tespit edilerek erken önlem alınabilir. Ayrıca problemli noktaların uydu görüntülerinden tespiti ile yalnızca ilgili bölgeye uygulama yapılarak girdi maliyetlerini düşürmek mümkündür.
Uydu görüntüleri, tarımsal aktivitelerde verimliliği arttırır, saha denetimini kolaylaştırır, girdi maliyetlerini azaltır ve sezon sonu verim kayıplarını önler. Program dahilinde seçilen lider çiftçilere, tarlalarının günlük uydu görüntüleri ile uydudan bitki sağlık ve gelişimi takibi imkanı sunuyor, bitki gelişim problemleri için erken tespit ile önlem almalarını sağlayarak verim kaybı yaşamalarını önlüyoruz.