EN
Kanola
1000 Çiftçi 1000 Bereket Programında Yer Alan Bitkisel Ürünlerden Kanola'nın Türkiye ve Dünyadaki Yeri
Kanola tohumlarından elde edilen yağ, biyodizel, biyoetanol üretiminde değerlendirildiğinden çiftçiler için önemli bir alternatif üretim ve potansiyel arz etmektedir.
Kanola Üretimi
Ülkemizde bitkisel yağ kaynağı olarak kanola, yağlı tohumlu bitkilerin başında gelen ayçiçeği, pamuk, kanola, yer fıstığı ve soya arasında üretim açısından üçüncü sıraya sahiptir. 

Kanola çeşitlerinden elde edilen bitkisel yağ besin değeri ve içeriği bakımından zeytinyağı ve yerfıstığı yağının kalitesine yakın olup, dünyada kanola üretiminin önemli bir kısmı insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Kanola tohumlarından elde edilen yağ, yemeklik yağ üretimi yanında biyodizel, biyoetanol üretiminde de değerlendirildiğinden çiftçiler için önemli bir alternatif üretim ve potansiyel arz etmektedir. Kanolanın dünyada ve Türkiye’deki ekim alanı ve üretim miktarı aşağıdaki grafiklerde verilmiştir.

Kanolanın Yaşam Döngüsü
Ekim ve Çıkış Evresi

Eylül-Ekim aylarında ekim yapılır. Çimlenmeden sonra kotiledon yaprak oluşur.

Gerçek Yaprağın Açılışı

Kasım-Aralık aylarında gerçek yapraklar (Rozet yapraklar) ortaya çıkar ve yaprak sayısı belirlenir.

Vejetasyon Başlangıcı

Ocak-Şubat-Mart aylarında vejetasyon başlar ve tomurcuklar oluşur.

Çiçeklenme Harnup Oluşumu

Nisan-Mayıs aylarında tomurcukların ayrılmasıyla çiçeklenme (sarı çiçekler) olur ve döllenme gerçekleşir. Harnuplar oluşur ve uzar.

Olgunlaşma

Harnup içinde danelerin oluşmasıyla Haziran ayında olgunlaşmayla birlikte hasata hazırlanılır.

Çerezler gibi teknolojileri, sitenin işlevselliğini optimize etmek, sosyal medya ile entegre etmek, sitemizi ve üçüncü taraf web sitelerini ziyaret ettiğinizde tarafımız ve üçüncü taraflarca sizinle alakalı reklamların sunulmasını sağlamak, trafiğimizi ve site performansımızı analiz etmek ve web sitelerimizdeki deneyiminizi iyileştirip kişiselleştirmek için kullanıyoruz. Daha fazla bilgi