Gelecekteki büyümesine zemin hazırlamak amacıyla 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programımızın etkilerini paylaştığımız paydaş toplantımızı gerçekleştik. Lider çiftçiler, medya, devlet yetkilileri, özel sektör temsilcileri, akademisyenler, STK'lar ve Cargill yönetim ekibi de dahil olmak üzere 60'tan fazla paydaşımız ile bir araya geldik. Programın mevcut durumunu değerlendirmek ve gelişim önerilerini paylaşmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda, önümüzdeki dönemde programa etki sağlayacak akımlar kapsamında atılması gereken adımları belirledik ve bu adımlar için ihtiyaç duyulan kaynaklarlar ile ilgili bir yol haritası oluşturduk.
Toplantı, Cargill Gıda Çözümleri Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Tarakçıoğlu, programın sürdürülebilirlik etkisini vurgulayarak tüm paydaşlara teşekkür etti: “Bölgesel ve küresel gıda ihtiyacının azami verimlilikle karşılanmasında tedarik zincirinin en başında olan tarlada emek veren üreticilerimizin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Çiftçimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına el birliği ile destek sağladığına inandığımız 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı’nın kapsamını her yıl genişletiyoruz, biliyoruz ki daha çok yolumuz var. İlk günkü heyecan ve kararlılığımızla çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için çalışmaktan mutluluk duyuyoruz”
Program Müdürü Gupse Süren, 1000 Çiftçi 1000 Bereket’in büyüme ve etkisine ilişkin görüşlerini paylaşırken, program kapsamındaki çiftçilerin %24'lük dikkate değer bir verim artışı yakaladığına dikkat çekti. EY Türkiye'den Hilal Kazan, programın İkinci İlerleme Raporu'ndan bulguları sunarak, programın 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'nden 11'iyle uyumlu olduğunu vurguladı.
Toplantı, katılımcıların program hakkındaki fikirlerini paylaşmaları ve Türk tarımındaki mevcut sorunları ele almalarıyla başladı. Daha sonra paydaşlar programı değerlendirmek ve iyileştirmek için gruplar halinde derinlemesine bir fikir alışverişi gerçekleştirdi. En az bir paydaş grubunun bulunduğu 7'şer kişilik takımlara ayrılan katılımcılar, çiftçi ve arazi kayıtları, dijital toprak analizi, çiftçi toplantıları, eğitimler, etki ölçümü, tarımsal teşvik, ekosistem geliştirme ve çiftçilerin gelirini artırma konularında fikirler geliştirdi. Toplantının son bölümünde, ortak akıl odağında her grup çıktılarını paylaştı.
Gün boyunca devam eden toplantıda paydaşların yaptığı sunumlar ve değerlendirmeler sonucunda programın gelişimine katkı sağlayacak çözüm önerileri ortaya kondu. Gelecekte çiftçilerin karşılaştığı zorluklara odaklanan kooperatiflerin kurulması, uydu teknolojisinin daha yakından izlenmesi, ürün çeşitliliğinin artırılması, Orbit uygulamasının kullanımının genişletilmesi, daha fazla dijital toprak analizi yapılması, yaprak analizinin programa eklenmesi, program dışı ürünler için tarla analizi desteği sağlanması, tüm verilerin bulut sistemine geçirilmesi, çiftçi toplantılarının artırılması, fabrika ziyaretlerinin yapılması, teşvikler konusunda çiftçilere güncel eğitim sağlanması ve kadın çiftçi sayısının artırılması gibi ilerleme önerileri paylaşıldı.
Beş yıl boyunca elde edilen başarının ardından, Türkiye tarım sektöründeki olumlu etkimizi sürdürmeye hazırız. Geleceğe odaklanırken, çiftçilerimizi güçlendirmek ve onarıcı tarım uygulamalarını teşvik etmek için çalışyoruz.
Değişim yeşermeye devam ediyor!
Başta değerli çiftçilerimiz olmak üzere toplantımıza destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.