Cargill Firması tarafından Tarsus Ticaret Borsasında gerçekleşen 1000 Çiftçi 1000 Bereket Projesi kapsamında Tarsuslu Üreticilere Çiftlik Yönetim Sistemi bilgilendirme ve Finansal Okur yazarlık eğitimi gerçekleştirildi.
Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Ediz Aksoy‘un da katıldığı program Borsa Başkanı Murat Kaya‘nın açılış konuşması ile başladı.
Başkan Murat Kaya, çok yakın gelecekte bugün rağbet gören iş alanlarının yerini tarım ve gıda sektörüne bırakacağını söylediği konuşmasında “Ticaret Borsası olarak tüm amacımız tüm çabamız önce bölgemizde daha sonra ülkemize katkı sağlayacak her türlü olumlu üretimi yüksek verimi yüksek kaliteyi yakalama amacıyla her türlü çalışmanın içinde yer almaktır.
Bu noktada ortak fikri Tarsus’a hizmet olan kurumlarımızla özverili bir şekilde çalışıyoruz. Gündem tarım olunca bugün en geçerli iş alanları olarak görülen bilişimin yerini, 2030’lu yıllarda eğitim ve gıda sektörüne bırakacağı tahmin edilmektedir. Şimdi bu tabloda eğitim ve gıda derken gıda da ve tarım da ülkemiz nerede? Maalesef gıda da tarım da tarım anlamın da ciddi bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Ciddi bir planlamaya ihtiyacımız var, ciddi yapısal değişimlere ihtiyacımız var.
Kendisinin ayrıca çiftçi ve üretici olduğuna değinen Başkan Murat Kaya, “Ben de içinizden biriyim ben de çiftçiyim mısırı ithal ediyoruz buğdayı ithal ediyoruz 2 000 000 tonun üzerinde soya fasulyesi ithal ediyoruz. Maalesef yağlı tohumları ve pamuğu büyük ölçüde ithal ediyoruz. Bizim çiftçimiz ne yapacak? Bizim amacımız ve arzumuz acilen ciddi bir yapılanma, düzenleme ile üreticilerin önünün açılması desteklerin açılması desteklerin arttırılması destek zamanlarının üreticiye zamanında ödenmesi ve üreticilerimizin neyi ekmesi gerektiğini hasat döneminden önce ekim alanında belirlenmesi gerekiyor.”
İsrafın ne denli büyük ölçüde olduğunun altını çizen Başkan Murat Kaya, “Şimdi bunların dışında mutlaka bizlerinde yanlışları vardır. Üretici olarak bizlerde hatalar yapıyoruz. Bugün dünya da üretilen tarım ürünlerinin üçte biri israf oluyor. Üçte biri çok büyük bir rakam. Türkiye de sadece bir günde 6 000 000 ekmek çöpe gidiyor. Ciddi bir israf. Bizler tarımsal işletmelerimiz ile aile bütçemizi nasıl yönetmeliyiz derken önce tarımsal işletmelerle aile bütçesini ayırmalı. Ama ben görüyorum ki hiçbirimiz maliyet hesaplaması yapmıyoruz. Bütçe hesabı yapmıyoruz. Plan yapmıyoruz. Artık günün şartların da bunları yapma zorunluluğumuz var arkadaşlar. Bugün üreticinin %56 sı maliyet hesaplaması tutmuyor. Tarımsal sigortası yaptırma oranımız %20 ler de.Her dört çiftçiden üçü lisanslı deponun ne olduğunu bilmiyor. TARSUS TİCARET BORSASI olarak TİCARET BORSASI Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketini kurduk. Lisanslı depo ile ilgili gerekli izinleri aldık. Yaklaşık 45 bin tonluk, silo yaparak lisanslı depoculuğa adım atmış olduk Tarsusta ki tüm kotayı TARSUS TİCARET BORSASI olarak aldık.Buradaki amacımız hem üreticiyi hem tüccara hem de sanayiciye tasnif edilmiş en sağlıklı alım satım ortamını sağladık. Sonuç olarak üreticilerimiz finansa erişimi, devletin üretime ve finansa dair desteklerini, tasarruf yapmayı dolayısıyla finansal okur yazarlığı bilmiyor. Türkiye, bir tarım Ülkesidir. Ne yazık ki; tarımsal üretimde risklerde her geçen gün daha da çeşitlenmektedir.Tarım yapılan alanlarımızın varlığını koruyabilmek, daha kaliteli üretim ile yüksek verimliliği ve tarımın sürdürülebilir olmasında finansman koşullarının rolü ve yönetimi oldukça önemlidir. Üretimin ilk safhasından başlayarak tüketime kadar ve hatta ihracata kadar olan zincirin her halkasında atacağımız her adımı çok iyi hesaplanmamız lazım. Tam bu noktada çiftçimize, üreticimize tarımsal işletmelerinin bütçelerinin ayrı, aile bütçelerinin ise ayrı olduğunu anlatmamız, bütçelerini yönetmeyi ve bütçe planlamasını nasıl yapmaları gerektiğini anlatmamız gerekmektedir. ” şeklinde ifade ettiği konuşmasının ardına Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Ediz Aksoy, Borsanın üreticilerle birlikte buluşmaya sağladığı destekten ötürü teşekkür etti.
Aksoy, Kazanamayan bir işletmeninde devamlılığı ne kadar sürebilir? sorusuna cevap aradıklarını Bin Çiftçi Bin Bereket projesi kapsamında yapacakları faaliyetler hakkında bilgi vererek , “Tarım sektöründe üretici tarafımızı ve bizleri de en çok etkileyen sorunların başında atıl iş gücü, pazar durumu ve sermayeye ulaşımda yaşanan sıkıntılardır. Üreticinin girdi maliyeti ile kazancı arasında görünmeyen, algılanmayan bir ilişki varsa kazanma sorunu var demektir. Kazanamayan bir işletmeninde devamlılığı ne kadar sürebilir? Çiftçimizin maliyet girdileri konusunda sorgulayıcı, kredi kullanırken de bilinçli üretici olması riskler ve bilinmezlikleri en aza indirecektir.” katılımcı üreticilere Çiftlik Yönetim Sistemi Bilgilendirme ve Finansal Okur Yazarlık konusunda verilen eğitim ile program gerçekleştirildi.