Konya’nın Karapınar ilçesinde ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programı kapsamında verilen eğitimlere katılan çiftçiler toprak, hava ve bitki gelişimini düzenli takip etme imkanı tanıyan dijital teknoloji hakkında bilgi edindiler.
Mısır tarımı ile uğraşan Hikmet Çakan, “Ben tarlamı bir telefon direğine tırmanıp oradan bakarak takip ediyorum. Ama tabii şimdi uydudan izleme yöntemleri var” diyerek program kapsamında sunulan dijital hizmetlerin, bölge tarımı için faydalı olacağını söyledi.
“1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı kapsamında 18 Mart 2019 tarihinde Karapınar’da düzenlenen eğitim programı, alanında uzman mühendisler ile çiftçileri bir araya getirdi. Eğitimde zirai ve teknik danışmanlık verilirken çiftçilerin refahını artıracak tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla da yenilikçi dijital araçlar tanıtıldı.
Eğitime katılan mısır tarımı çiftçilerinden Sinan Atabek, hâli hazırda danıştıkları ziraat mühendisleri olduğunu söyleyerek ekledi: “Ancak, tabii bu yeterli olmuyor. Bölgemizde henüz tarımda dijitalleşmedik, bu teknolojiyi kullanmak isteriz.”
Yine Karapınar’da mısır tarımı yapan çiftçilerden Ali Toy, “1000 metre karede 1500 kilogram ürün alıyorum. Ancak, sulama maliyetlerimiz çok yüksek” diyerek “1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı kapsamında sunulan hizmetlere ilişkin “Daha az masrafla, tarlamızdan daha fazla verim almayı amaçlıyoruz. Mühendislik bilgisinden yararlanmaya çalışıyoruz. Yeniliklere açığız. Özellikle dijital ekipmanları kullanmak isteriz” yorumu yaptı.
Karaman’da yaklaşık 15 yıldır mısır tarımı yaptığını anlatan çiftçilerden Hikmet Çakan ise halen ilkel yöntemleri kullandıklarını anlatarak dijital tarım uygulamalarının faydasına şu sözleriyle dikkat çekti: “Bilinçli tarım yapıyoruz, tarlanın gübrelemesini mühendislerin yardımıyla yapıyoruz. Karapınar’da tarım Türkiye standartlarının üzerinde. Bununla birlikte biz burada tarlamızı ilkel yöntemlerle takip ediyoruz; yüksek bir binaya çıkıyor, oradan tarlamızın neresinde ne var anlamaya çalışıyoruz. Örneğin damlama su sisteminin çalışmadığını görürsek veya bir arıza varsa öyle anlıyoruz. Heron alacak kadar paramız yok. Uydudan tarla takip sistemi tabii daha iyi olur.”
“Bu işi çocuklarımıza bırakmak istiyoruz; onlar da bizi takip edecek”
Kardeşi Adem Boztaş ile birlikte Karapınar’da mısır tarımı yapan İsmet Boztaş da tarlasını izlemek için ilkel yöntemleri kullandığını belirtti: “Ben de tarlamı bir telefon direğine tırmanıp oradan bakarak takip ediyorum. Ama tabii şimdi uydudan izleme yöntemleri var. Akıllı telefona yükleyip oradan uydu aracılığı ile tarlanın neresinde ne var takip edebiliyorsunuz. Eskiden döner traktörlerle tarlada döner dururduk, iş bitmezdi. Şimdi modern ekipmanlar var. Bunlar tarlayı ekime daha iyi hazırlıyor, kaliteli bir şekilde ekim yapıp zamanında ve tavında ekim yapmayı, zamanında bitkiye suyunu vermeyi, zamanında hasat yapmayı sağlıyor.”
Tarımda dijital teknolojiyi kullanmak istediğini çünkü tek gelir kapısının tarım olduğunu sözlerine ekleyen İsmet Boztaş, sürdürülebilir tarımın önemine de şu sözleriyle dikkat çekti:
“Bu işi çocuklarımıza bırakmak istiyoruz, bizden sonra gelenler bu işi takip edecek. Bu nedenle ben de yenilikleri takip etmek zorundayım ki çocuklarıma ne yapmaları gerektiği konusunda bilgi aktarayım. Biz tembel çiftçi olursak zamanında sulama yapmazsak, tarlamıza bakmasak ziraat mühendisi de olsak verim alamayız. İnsan kendine nasıl bakıyorsa tarlasına da öyle bakmalı. Bunu iyi anlamak lazım. Bizler de tarlamıza iyi bakmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.
Program sayesinde tarımda dijital dönüşüm sağlanıyor
Üç sezona yayılması planlanan “1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı, ilk yıl Mersin, Adana, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir illerinde mısır tarımıyla uğraşan 1000 çiftçiye ulaşacak. 22 ziraat mühendisinin görev alacağı programda, 1000 çiftçi ekim öncesi ziyaret edilerek tarlalarında dijital toprak analiz cihazı ile toprak analizi yapılacak ve ekimden hasada kadar, doğru gübreleme, sulama yöntemleri ve hastalıklarla mücadele konusunda verilecek danışmanlık hizmetinden yararlanacak. Çiftçiler 444 5 175 numaralı telefon hattından ulaşabilecekleri 1000 Çiftçi 1000 Bereket Danışma Hattı kanalıyla her türlü zirai problemlerini uzman ziraat mühendislerine danışırken, Çiftlik Yönetim Sistemi online portalı ile de tarlalarını bir işletme gibi yönetme imkanı bulabilecek.
“1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı kapsamında belirlenen lider çiftçilerin tarlalarına, kurulacak sensör istasyonları (sıcaklık, nem ve yakın kızılötesi spektrometre) ve uydular aracılığı ile toprak, hava ve bitki gelişimi düzenli olarak takip edilecek. “1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı sayesinde bilgiye dayalı yöntemlerin kullanılmasıyla tarımda sağlanacak dijital dönüşümün, geleneksel yöntemlerin kullanımına kıyasla çiftçilerin refahı üzerindeki katkısı ortaya konulacak.