Geçtiğimiz yılın TÜİK raporlarına göre 600 bin hektar toprağımız üzerinde mısır ekiliyor. Üretilen 6 milyon tona yakın mısırın gelir sağladığı çiftçi sayımızı ve ailelerini düşünürsek rakamların ne kadar anlamlı olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Bugün binlerce çiftçinin geçim kaynağı olan mısır, milli ekonomimiz içerisinde de oldukça değerli.
İklim koşullarımız ve tarım arazilerimiz düşünüldüğünde mısır tarımı için elverişli koşullara sahip bir ülkede olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra mısırın toprak konusunda diğer tarım ürünlerine nazaran daha az seçici olması, daha az insan gücüne ihtiyaç duyuyor olması da çiftçisinin yüzünü güldüren diğer özellikleri arasında.
Üretim ve milli kalkınma, çiftçinin mutluluğu ve refahıyla paralel. Mısır tarımının sürdürülebilir hale gelip milli ekonomimize olan katkısının artması, çiftçinin refah içerisinde bir yaşam sürerek toprağına olan sadakatini koruyabilmesi, mısır üretiminin artması ise elbette alınan verime bağlı. Yeni uygulamalar, dijital tarım ürünleri, veriye dayalı stratejiler haricinde mısır tarımından yüksek verim almanın ipuçlarını sıraladık.
TOPRAĞI HAZIRLAYIN
Kuşkusuz her tarım ürünü gibi mısır için de en önemli şey öncelikle ekimin yapılacağı toprağın hazırlanması. Mısırın hızlı ve sağlıklı gelişimi için uygun toprak ve tav durumuna sahip olmak gerekir. Toprağın sıcaklığının düşük olması ve aşırı nem, kökün gelişimini olumsuz anlamda etkiler.
Bunun yanı sıra toprağın sıcaklığı, çimlenme oranını düzenleyen bir faktördür. Düşük toprak sıcaklığı, ekim yapılacak tarla içerisindeki yüksek bitki popülasyonu ve homojen büyümeyi engeller. İdeal olan; toprak yüzeyinin 5-15 cm arasında kalan bölgesinin 10-13 derece olmasıdır.
PLANLI HAREKET EDİN
Tarımda en önemli şey veriye dayalı ve planlı bir üretim sürecine sahip olmak. Bu yüzden üretim aşamasına geçmeden önce doğru bir plan yapıldığından emin olmak gerekir. Ekim sıklığına, mısırın çeşidine ve bu ürünün ihtiyaçlarına bakarak karar vermek en doğrusu olacaktır. Ancak sık yapılan ekimlerin, seyrek yapılanlara oranla daha avantajlı olduğunu da unutmamak gerekir.
EKİMDE KONTROL SİZDE OLSUN
Topraktan verim alabilmenin en önemli ipuçlarından biri de ekim zamanında gösterilen özen. Bu anlamda ekim operatörünün becerisini gözden kaçırmamak gerekiyor. İyi bir operatör, iyi bir mibzerle yavaş, kontrollü ve düzenli bir ekim fide gelişimini doğrudan etkilerken hasat zamanı alınacak verime de olumlu yansır.
YABANCI OTLARA GEÇİT VERMEYİN
Özellikle fide döneminde mısırın yabancı otlarla rekabete girmemesi gerekir. Bazı yabancı otların üstten uygulamaya dahi direnç gösterdiğini düşünürsek bu istenmeyen duruma karşı çiftçinin önlem alması gerekir. Bu nedenle erken verilen gübrenin sadece mısıra kalması ve yabancı otlara gitmemesi için mısır çıkışı öncesi mutlaka yabancı ot kontrolü yapılmalıdır.
GÜBRE KULLANIMINA DİKKAT
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır. Bu sayede köklerin ufak olduğu dönemde dahi bitki gübreden faydalanacak, erken canlanma ve büyüme tetiklenecektir.
ANIZA SON VERİN
Anız yakmak, mısır tarımında alınacak verimi olumsuz etkiler. Organik bitki atıkları, toprağın organik madde miktarını artırırken su alım kapasitesini de düzenler. Bunun yanı sıra daha geniş perspektiften bakıldığında erozyonu da engellemektedir. Bu nedenle çiftçi hala anız yakıyorsa bu geleneğe bir son vermelidir.