1000 Çiftçi 1000 Bereket programıyla ekim yapan çiftçiler, ilk hasadın heyecanını misafirleriyle paylaştı.
“Ülke refahı için çiftçi refahı” denerek yola çıkıldı, sosyal ve dijital dönüşümün ateşi yakıldı. Çiftçileri sürdürülebilir tarım uygulamaları için desteklemek, aynı zamanda doğal kaynakları korumak için planlamalar yapıldı. 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı hayata geçirildi. Mısır ekimiyle geçimini sağlayan 1.200’ü aşkın çiftçiyle doğrudan temasa geçildi.
Mısır çiftçisi, toprağın konuştuğu dili atasından öğrenmiştir ama hangi elementi ne kadar istediğini yüzdesine vararak bilemez. Dönümlerce uzanan mısırların hali vakti yerinde midir bilmek ister ama tırmandığı telefon direğinden bakıp, gözünün görebildiği kadarını bilir. Su kısıtlıdır, değerlidir, mısıra zamansız vermek israftır, masraftır. Hasada bağlanan umut ise yüksektir, toplanan mısırlar koca bir ailenin hayallerini, isteklerini taşır.
Çiftçilerin bu sene yaptıkları hasatta ise her şey farklıydı. Bu yıl 1000 Çiftçi 1000 Bereket programıyla tanışan Adana ve İzmir’deki lider çiftçiler, akıllı tarım uygulamalarıyla yetiştirdiler mısırlarını. Bereketli toprakları yapılan dijital analizle dile geldi. Toprağın istediği her şey, istediği zaman, istediği kadar verildi. Yemyeşil tarlalar uydu sayesinde küçük bir ekrana sığdı. Çiftçi tarlasının her bir köşesinden haberdar oldu. Sensörler sayesinde toprak susadığı zamanı çiftçiye söyledi. Çiftçi ile mısırın ilişkisi hiç bu kadar açık ve güçlü olmamıştı.
1000 Çiftçi 1000 Bereket programıyla yetiştirilen ilk mısırların hasadı özel bir kutlamayı hak ediyordu. Adana ve İzmir’de hasat zamanının gururunu yaşayan çiftçiler, düzenlenen hasat etkinliklerinde dijital dönüşümün meyvelerine şahitlik etmek isteyen misafirleriyle bir araya geldiler.
Mısır tarlasının ortasında oluşturulan özel etkinlik alanlarında, ziyaretçiler mısırın ne kadar bereketli bir ürün olduğunu atölye çalışmalarıyla deneyimlediler. Şefler eşliğinde, mısırın lezzetli tariflerle nasıl da enfes bir yemeğe dönüştüğünü gördüler. Türkiye’de mısır yaprağı ve bir tür saz olan kındırayla çanta örme sanatını icra eden sayılı ustalardan biri olan Nuran Güngör ile çanta, tepsi ve nihale yapmayı öğrendiler.
Aylarca verilen emekle ortaya çıkan mısırların başrolde olduğu etkinlikte, çiftçilerin mutluluğu ve gururu gözlerinden okunuyordu. Lider çiftçilerden biri olan ve mısırlarını yetiştirmek için her gün alın teriyle çalışan Ceylan Karaoğlan, büyük zorluklarla ekilen şeyi biçme zamanı geldiğinde yaşanan tatmin hissini, bir gülüşüyle ziyarete gelen misafirlere anlatmayı başarıyordu.