Dünya nüfusu giderek artıyor, doğal kaynaklar azalıyor. Hal böyleyken tüm dünya ekonomik yatırımları konusunda yeni arayışlar peşinde. Turizm, tekstil, bilişim derken bir bir irtifa kaybeden sektörlerin aksine Emtia Gurusu Jim Rogers, büyük getirilerin tarıma yatırım yapmakla mümkün olduğunu söylüyor.
Tüm dünya yeni istihdam alanları ve gelir fırsatlarını araştıradursun “emtia gurusu” Jim Rogers, artık tek çarenin doğal kaynaklar ve hammadde piyasalarına yatırım olduğunu söylüyor.
Muhalif yatırımcı 2012’de Türkiye’de verdiği bir konferansta 10-15 yıllık süreç içerisinde tarım kaynaklarının giderek azalacağını ve gıda fiyatlarının aşırı düzeyde artacağını söylemiş ve bu söyleminde haklı da çıkmıştı.
Dünyanın başı ekonomik krizlerle ağrıyor. Rogers ise aynı konferansta bundan böyle büyük getirilerin ancak maden, altın, gümüş ve tarım sektörlerine yatırım yapmakla mümkün olacağını söylemişti.
Ancak gerçekler ortada. Kimi zaman bir aile geleneği olarak nesilden nesile aktarılan çiftçilik, son yıllarda alternatif bir yaşam biçimi ya da geçim kaynağı olarak da karşımıza gelse rakamlar gösteriyor ki tarımla uğraşan kesim halen çok az. “Amerika’da çiftçi yaşının 58, Japonya’da ise 66 olduğunu görüyoruz. Kimse okula çiftçi olmak için gitmiyor” diyen yatırımcı, görmezden gelinen sektöre de ışık tutmuştu. Ancak sıkıcı sözlerin, bilinen gerçekleri tekrar etmenin artık kimsenin ilgisi çekmediği ortada. Rogers, bu konferans sonrası birçok yatırımcının dikkatini çekecek bir manşete imza atmalıydı. “Şeker bugün en yüksek değerinin yüzde 70 altında satılıyor. Tarımın önem kazanmasıyla, gelecekte borsacılar değil, çiftçiler Lamborghini’ye binecek” diyen Rogers o dönemde spekülatif görülen bu yorumları dolayısıyla eleştirilse de öngörülerinde çok da haksız olmadığı zaman içerisinde kanıtlanmış oldu.
Finans sektörünün başarısının sona erdiğini söylemekten çekinmeyen yatırımcı, o tarihten bu yana söylemlerini korudu. Katıldığı Tv programları, paneller, konferanslarda defalarca tekrar etti: “Artık gerçekten üreticiye ihtiyacımız var.” Özellikle alternatif enerji kaynaklarına yönelimle birlikte şekerkamışı, mısır gibi ürünlerde fiyat yükselişine dikkat çeken Rogers, en son geçtiğimiz aylarda YouTube’da yayınlanan “Gerçek Ekonomi” programına konuk olduğunda da bir kez daha gerçekleri bir tokat gibi çarptı. “Bir sonraki küresel ekonomik çöküşte dünyanın en sağlam bilinen ekonomileri dahi acı çekecek.”
1970’li yılların başında dünyanın en iyi bilinen fonlarından Quantum Fund’ı kuran ve hali hazırda Rogers Holdings‘in yöneticiliğini yürüten 76 yaşındaki Rogers’ın sözleri kuşkusuz temeli boş iddialar değil.
“Benim yatırım kararlarım daha ziyade kavanozda balık tutmak gibi, kaybetmem çok zor” sözlerinin de sahibi kendisi. İddialı açıklamalarıyla her daim ilgi odağı olan Rogers, özellikle tarım sektörüne yatırım yapmanın önemini yıllardır belirtiyor.
Bugüne dek tüm dünyada bir sektör olarak arka planda kalan tarım, artan nüfus ve akabinde gelişen global gıda krizi, doğal kaynakların azalması gibi sorunlarla birlikte yeniden gün yüzüne çıkıyor.
Özellikle Türkiye’de geçimlik olarak yapılan tarımı sürdürülebilir tarıma dönüştürmenin önünü açacak projelerden biri olan 1000 Çiftçi 1000 Bereket, bu anlamda ünlü yatırımcının vizyonuna ışık tutuyor ve üreticiye hak ettiği özeni göstererek bölgesel ve ulusal tarımın gelişmesini hedefliyor.
Program, uydu, sensörler, hava tahmini raporları gibi veri toplama ürünleri sayesinde çiftçiyi, üstün bir teknolojik altyapıyla destekliyor. Yapay zeka ve analiz platformları sayesinde topraktan elde edilen tüm veriler yorumlanarak çiftçiyle paylaşılıyor. Bu sayede çiftçi, bugüne dek el yordamıyla elde ettiği bilgileri gözden geçirip toprağını doğru bilgilerle işletme imkanı buluyor.
Kuşkusuz Rogers, “Tarım geleceğin yatırım kaynağıdır” derken çiftçinin toprağını genel geçer bilgilerle değil, bir işletme gibi doğru finansal bilgilerle yönetmesi gerektiğinin altını çiziyor.
1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı, bu anlamda işin finansal kısmında da çiftçiyi yalnız bırakmıyor ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (Foder) ile yapılan işbirliği sayesinde çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimleri veriyor.
Online portal üzerinden giderlerini tek tek işleyebilen çiftçi, ekimden hasada dek tüm gelir gider tablosunu görüntüleyebiliyor, geçtiğimiz senelerden elde ettiği kazançla mukayese etme şansı buluyor.