Baisakhi Festival – Hindistan
17. yüzyıldan bu yana genellikle 13-14 Nisan tarihlerinde kutlanan Baisakhi (Vaisakhi) Festivali, Hindistan’ın en önemli hasat şenliklerinden biridir. Pencap ve Nepal bölgelerinde gerçekleşen bu festival, hem güneş yılının başlangıcını hem de hasatı kutlamak amacıyla düzenlenir. Festivalin en önemli ritüellerinden biri de ateş üzerinde yürümektir.
Festival katılımcıları ateşte yürüyerek hem verimli hasat için Tanrı’ya şükürlerini sunarken hem de günahlarından arındıklarına inanırlar. Sihlerin Hac noktası olarak bilinen Altın Tapınağı’ndaki kutsal gölde yıkanılır, Bhangra ve Gidda dansları sergilenir. Özellikle Sihler için bu tarihler evlilik törenleri için de hayırlı kabul edilir.
Sukkot Bayramı – İsrail/Filistin
Sukkot Bayramı, Yahudiler için en kutsal gün sayılan Yom Kippur (Kefaret Günü)’dan beş gün sonra başlayan ve hafta boyu süren bir Yahudi bayramıdır. Hasadın kutlandığı, Tanrı’ya şükürlerin sunulduğu ve Yahudilerin Mısır’da köleliği terk ederek çöllerde geçirdikleri 40 yılı andıkları törenlerden oluşur. Haftanın ilk iki gününde çalışmak yasaktır, akşam olduğunda evler mumla aydınlatılır ve Kiddush yemekleri yenir.
Sonraki dört gün boyunca Sukkah adı verilen kabinlerde yemekler yenir. Bu Yahudilerin dini kurallarına uygun olarak inşa edilmiş ahşap bir yapıdır, üzerleri mısır sapı, dal, bambu gibi bitkilerle örtülüdür ve İsrail ya da Filistin’deki birçok evde bu yapılardan mevcuttur. Bayram süresince limon meyvesi, palmiye yaprağı, mersin ağacı dalı ve söğüt sapı almak bir gelenektir. Bu bitkilerin şifa getirdiğine inanılır. Bayram süresince kutsal kitap okunurken, toplu şekilde müzikler dinlenir, dans edilir.
Erntedankfest – Almanya
Ekim ayının ilk pazarında gerçekleşen Erntedankfest, Almanya’da üzüm hasadı sonunda kutlanan ve üzüm yetiştiriciliğinin devam ettiği yerlerde hala eski geleneklerle devam ettirilen bir hasat şenliğidir. Diğer ülkelerdeki Şükran Günü’ne benzer etkinliklerin düzenlendiği bu festivalde evlerin kapılarına yeşil bir dal ve çalılar asılır. Hristiyanlık öncesi dönemden bu yana kutlanmaya devam eden festivalde köylüler de geleneksel kıyafetleriyle o yıl üretilen şarapların tadımını yapar, geçit törenleri düzenlenir, müzik dinlenir, dans edilir. Törenlerde tahıllardan hazırlanan “hasat tacı” sunma geleneği vardır ve her yıl bir Hasat Kraliçesi seçilir. Büyük şehirlerde kutlamalar için kiliseye gidilir ve “hasat hediyesi” kutlanmak üzere Tanrı’ya şükredilir.
Bozcaada Bağbozumu Festivali – Türkiye
Türkiye, bir tarım ülkesi olduğundan birçok bölgesinde hasat şenlikleri gerçekleşiyor. Ancak bunlar arasında en popüler olanı kuşkusuz Bozcaada Bağbozumu Festivali. Her sene renkli görüntülere ev sahipliği yapan festival, adanın dev bir panayır alanına dönmesiyle hem kendi halkına hem de gelen turistlere keyifli anlar yaşatıyor. Festivalin en özel anlarından biri kuşkusuz tüm yıl bağlarda çalışan çiftçi, işçi ve gelen misafirlerin traktörlere binerek uzun konvoylar halinde bağlara doğru yol almaları.
Bağbozumu şenliklerine katılan misafirler bu sayede çiftçilerin hasadına da ortak olabiliyor, onlarla birlikte o yılın ürünlerinin tadına daha topraktan koptuğu an bakabiliyor. Beraber yapılan tadımlarla noktalanan bu eğlenceli etkinlikler arasında her yıl bir de Üzüm Güzeli seçiliyor. Bir yıl süresince harcanan emeğin, zorlu üretim sürecinin kutlandığı bu festival, ada belediyesinin düzenlediği özel konserler, yarışmalar, satış alanları, tadım aktiviteleri ile de renkleniyor.
Mid-Autumn Festival – Çin
Gregoryen takvimine göre Eylül ekinoksuna yakın tarihte düzenlenen Mid-Autumn Festival, Çin’in en geniş çaplı hasat şenliğidir. Festival, ayın yuvarlak ve parlak olduğu döneme denk geldiğinden kutlamalar süresince Moon Cake adı verilen özel bir kek tüketilmesi bir gelenek haline gelmiştir. Bu sayede festival bu Moon Cake Festival olarak da anılır. Bu özel günün dostlukları ve aile ilişkilerini yenilediğine inanılırken, aşıkların da birbirini bu özel gecede bulduğuna dair sayısız şiir yazılmıştır. Efsaneleri bugün bile halk üzerinde etkilidir.
Festivalde aileler, birbirlerine özel keklerinden ikram ederek teşekkür ederken, hep birlikte müzikler dinlenir, dans edilir. Şükran Günü ritüelleriyle benzerlik gösteren festivalde süslü fenerler hazırlanarak dilekler dilenir, ayın ışığı altında bir araya gelinerek toplu halde piknikler yapılır ve bolluk için şükranlar sunulur.