Teknolojideki son gelişmeler, yeni ekipmanlar, işletme yönetimi, krediler, … Çiftçinin tarım alanında meydana gelen her gelişmeden ve yenilikten haberdar olması gerekiyor. Ancak tüm mesaisini toprakla geçiren bir çiftçinin yoğun iş programı arasına bir de böyle yeni bir sorumluluk alanı yüklemek mümkün mü? “Oxford vardı da biz mi okumadık?” sorusu bir kez daha anlam kazanıyor. Çiftçiliğin ülkemizde bir okulu yok. Bu yüzden çoğu zaman bir üst nesilden geçen bu meslek, alaylı bir eğitim sistemi üzerine kurulmuş durumda.
Peki ya bir önceki nesilden öğrendiklerimiz ne kadar doğru? Zaman değişiyor, şartlar değişiyor, ekonomi, iklim, toprak değişiyor. Gelişmelerden haberdar olmak, gündemi takip etmek her geçen gün daha da önem kazanıyor. Çiftçinin yaşam kalitesini arttırması, toprağından en iyi verimi alabilmesi, kâr-zarar hesabını iyi yapabilmesi gerekiyor.
Genç nesli toprakla buluşturmak, bir önceki neslin yöntemlerini yeniden gözden geçirmek için vizyon sahibi eğitimciler, yeni teknolojileri kullanan ziraat mühendislerinden destek almak gerekiyor. Modern tarımı sürdürülebilir bir büyümeyle heyecan verici bir fırsata dönüştürmenin yolu da finansal okuryazarlık ve eğitimden geçiyor. İşte bu noktada çiftçinin önemli bir yol arkadaşından bahsetmek mümkün: 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı.
Program, ekimden hasada kadar çiftçinin karşılaşabileceği her sorunda yanında olmayı hedefliyor. Dijital toprak analizi yapılarak çiftçiye toprağıyla ilgili her tür bilgiyi sağlayan program, bu sayede doğru gübreleme, sulama yöntemlerini öneriyor, olası hastalıklarla ilgili önlemler sunuyor.
Online portalı ve akıllı telefon uygulaması sayesinde çiftçinin her an, her yerden destek alabileceği bir sistem üzerine kurulu program aynı zamanda çiftlik muhasebesinin nasıl tutulacağı konusunda da önemli bir fark yaratıyor. Çiftçinin karşılaştığı sabit giderler, beklenmedik harcamalar, gelir öngörüleri vb tüm finansal alanlarda online ya da telefonla destek alarak ilerlemek mümkün hale geliyor. Online platformları kullanmayan çiftçiler ise tüm gelir ve giderlerini kendilerine hediye edilen Çiftlik Defteri’ne işleyerek takip edebilme olanağı buluyorlar.
Çiftçinin toprağına bir işletme gözüyle bakabilmesini sağlamak amacıyla daha detaylı bilgilendirme yapmak için Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) ile işbirliği yapılan programda çiftçilere eğitimler veriliyor. Bu sayede çiftçi israfını önleyip işini şansa bırakmadan, risk faktörlerini en aza indirerek tarım yapabiliyor. Çiftçiliğin bir okulu olmasa da 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı ile çiftçinin her daim kendini geliştirebildiği, alanında donanımlı finansçılar ve ziraat mühendislerinden 7/24 destek alabildiği, kısacası kendini yalnız hissetmediği bir yola adım atıyor.