EN
“Bugüne kadar kimse bize böyle bir fırsat tanımamıştı…“

 

“1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı kapsamında Ereğli’de düzenlenen eğitim programına katılan çiftçiler, programı desteklediklerini belirttiler. Kamışlıkuyu mahallesinde mısır tarımı yapan Aydın Özbağ, dünyada kullanılan dijital tarım uygulamalarının Ereğli’de de kullanılmasıyla verimin artacağına inandığını belirtirken Göndelen’de mısır tarımı yapan Abutter Baş ise “Bugüne kadar da kimse bize böyle bir fırsat tanımamıştı. Bu program bizim için çok faydalı oldu” dedi.

 

1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı kapsamında 19 Mart 2019 tarihinde, Ereğli Cherry Garden City Hotel’de düzenlenen eğitim programına katılan mısır çiftçileri, eğitim ardından program ve tanıtılan uygulamalara ilişkin görüşlerini paylaştılar.

 

“Bugüne kadar teknoloji konusunda bize kimse yol göstermemişti”

 

Ereğli’nin Kamışlıkuyu mahallesinde çiftçilik yapan Aydın Özbağ, tarımda uygulanan teknolojileri araştırdığını belirterek bölgenin mevcut durumuna dair “Bölgemizde tarım teknolojileri ne yazık ki kullanılmıyor. Teknoloji konusunda bizleri aydınlatan, nasıl kullanılacağını gösteren kimse de yok. Bu nedenle tarım teknolojilerini araştırmak için Avrupa’ya gittim. Ukrayna’da bir toplantıya katıldım ve orada anladım ki dünyada yapılan tarımla bizim ülkemizde yapılan tarım arasında dağlar kadar fark var. Orada teknoloji ile yaşıyorlar” yorumu yaptı.

 

1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programı ile tarımda yenilikçi teknolojiler konusunda bilgi alma imkanına sahip olduğunu belirten Özbağ, “Bu program, bizim için çok faydalı oldu. Böyle bir programa imza attığınız ve buraya kadar gelerek bizi aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum. Ben de tarlamda sensör kullanmak isterim. Bu eğitimden verim aldım, sunumlar için çok teşekkür ederiz. İleriki yıllarda da sizleri yeniden bölgemize bekleriz” dedi.

 

“Teknolojiden faydalanmak insanı her zaman başarıya taşır”

 

Yukarı Göndelen Mahallesi’nde yaklaşık 10 yıldır mısır tarımı yapan Abutter Baş ise günümüzde tarım teknolojisini kullanmanın bir gereklilik olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

 

Bu yıla kadar 450 dekarlık tarlamda farklı ürünler de yetiştiriyordum ama bu yıl sadece mısır ekimine geçtim. Mısır tarımında 10 yıllık bir geçmişimiz var. İlk yıllara kıyaslarsam son yıllarda mısırda daha da iyi verim alıyoruz, tabii bu yıllar içerisinde tecrübe kazandık. Dededen, babadan öğrenen ve bugüne kadar onların yöntemlerini kullanmış çiftçileriz ama bugün teknolojiyi takip etmemiz gerekiyor.

 

Teknolojiden faydalanmak her zaman iyidir, çünkü insanı her zaman başarıya taşır. Tarlamızdan 5 kişi geçiniyoruz; ben ve eşim, bakmakla yükümlü olduğum iki çocuğum ve annem. Çocuklarıma tarladan aldığım verimle ve kazançla bakıyorum, başka bir gelirimiz yok.

 

Günümüzde tarım teknolojisini takip etmek daha kolay. Artık akıllı telefonlar var ve bazı bilgilere kolayca ulaşabiliyoruz. Bugünkü teknolojiyi elimizden geldiği kadar son haliyle kullanmaya çalışıyoruz.

 

Bu nedenle, ’1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programının bizim için kesinlikle faydalı olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar da kimse bize böyle bir fırsat tanımamıştı. Size, böyle bir çiftçi programı yaptığınız için teşekkür ediyorum.

 

Sizleri her zaman Ereğli’ye bekliyoruz ve sizlerle ilerde de daha güzel işler yapmak isteriz. Biz de çiftçiler olarak ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programını destekliyoruz.

Çerezler gibi teknolojileri, sitenin işlevselliğini optimize etmek, sosyal medya ile entegre etmek, sitemizi ve üçüncü taraf web sitelerini ziyaret ettiğinizde tarafımız ve üçüncü taraflarca sizinle alakalı reklamların sunulmasını sağlamak, trafiğimizi ve site performansımızı analiz etmek ve web sitelerimizdeki deneyiminizi iyileştirip kişiselleştirmek için kullanıyoruz. Daha fazla bilgi