Daha yüksek kalitede daha fazla ürün yetiştirmek için her bitkinin büyüme mevsimi süresince doğru miktarlarda besin alması gerekiyor. Bu aşamada ise çiftçilere akıllı gübreleme teknikleri yardımcı oluyor.
Eski günlerde tarlaları gübrelemek epey zahmetli bir işti. Gerekli iklim ve toprak analizleri yapılmadığı için toprağın veya bitkinin ihtiyaç duyduğu gübre miktarı tespit edilemiyor, bu nedenle ya çok fazla ya da çok az gübreleme yapılıyordu. Bu da hem ürünün kalitesini hem de verimini düşürüyordu. Ayrıca çiftçiler, gübre alımı konusunda finansal analizleri yapmadıkları için piyasa dalgalanmalarından da olumsuz etkileniyorlardı.
Ancak artık, dijital tarım teknolojisinin sunduğu yenilikçi çözümler sayesinde çiftçiler, topraktaki besin elementlerini ve toprağın ihtiyaç duyduğu gübre miktarını anında öğrenebiliyor. Bu ise, girdilerin etkin ve gereken miktarda kullanımına ve böylece çiftçilerin refahının artmasına imkan tanıyor. Dijital tarım uygulamaları ile gübre giderleri düşürülürken aynı zamanda çevre kirliliği de önemli ölçüde azalmış oluyor.
Peki, “akıllı gübreleme” nedir, ne tür faydalar sağlar ve nasıl uygulanır?
1) Akıllı Gübreleme Nedir?
Daha yüksek kalitede daha fazla ürün yetiştirmek için her bitkinin, büyüme mevsimi süresince doğru miktarlarda besin alması gerekiyor. Bu nedenle çiftçiler, gübreleme yaparken hem miktar hem de zamanlama açısından hassas bir dengeyi tutturmak zorunda kalıyorlar. Bu denge tutturulmadığı zaman ürün kalitesi ve verimi tehlikeye giriyor. Bu aşamada, bu riskleri bertaraf etmek, zaman ve miktar dengesini tutturmak için çiftçilere akıllı gübreleme yardımcı oluyor. Akıllı gübreleme, tarladaki bitkilere ihtiyaç duydukları miktarda gübreyi, ihtiyaç duydukları zamanda verilmesini sağlıyor.
2) Sistemin Yararları Nedir?
Akıllı gübreleme, çiftçilerin doğru zamanda ve doğru miktarda gübre alımını yapmasını sağlayarak yatırımlarını koruyor. Böylece çiftçiler, girdi maliyetlerini planlayarak sezon boyunca finansal birikimlerini doğru şekilde yönetebiliyor. Akıllı gübreleme sistemi ile tarlaya doğru zamanda ve doğru miktarda gübre verilebiliyor ve böylece ürün kalitesi ve verimi artıyor. Bitkilere gübrenin dijital tarım uygulamaları ile verilmesi, geleneksel yöntemlere oranla işçilik ve ekipman maliyetlerinde de ciddi bir kazanç sağlıyor.
Örneğin, verimi artırmak için çiftçiler gereksiz yere fazla gübreleme yaptığında bu daha fazla işçi çalıştırmak ve ekipmanların daha fazla çalıştırılmasına neden oluyor. Gereğinden fazla gübre vermek uzun vadede verimi artırmaya yol açmadığı gibi, çiftçinin kaynaklarını gereksiz yere harcamasına neden oluyor. Oysa doğru miktarda gübre vermek tüm bu maliyetlerden de tasarruf edilmesine olanak tanıyor.
3) Gübreleme zamanı ve miktarı nasıl belirleniyor?
Çiftçiler artık, dijital toprak analiz cihazı sayesinde topraktaki besin elementlerini ve toprağın ihtiyaç duyduğu gübre miktarını anında öğrenebiliyor. Yaklaşık 5 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren dijital toprak analiz cihazı, toprağın pH değerini, organik madde, azot, fosfor, potasyum ve kil miktarlarını, katyon değişim kapasitesini ve sıcaklığını ölçüyor. Bu cihaz sayesinde, her gübreleme öncesi tarla parça parça analiz edilerek hassas tarım yapılabiliyor. Ayrıca sezon boyunca, cihazla sınırsız toprak analizi gerçekleştirilebiliyor. Böylece bitkinin ek gıdaya ihtiyacı olup olmadığı belirlenebiliyor.
4) Ekimden hasada kadar takip etme imkanı
Akıllı gübreleme yapılmasına imkan tanıyan dijital tarım, aynı zamanda çiftçilerin tarlalarını yıl boyunca takip edebilmeleri için mobil uygulamaları da hizmete sunuyor. Mobil uygulamalar sayesinde, tarlada yapılan tüm analiz sonuçları saklanabiliyor. Böylece tarlaya farklı yıllarda ve sezon içerisinde verilen gübre miktarları kolaylıkla takip edilebiliyor. Bu uygulama, çok fazla veya çok az gübreleme yapılması sonucunda doğabilecek riskleri ortadan kaldırıyor. Çiftçiler, gübrelemeye ilişkin tüm bilgilere her an ve kolayca ulaşabiliyorlar.
5) Dijital gübreleme programı sunuluyor
Akıllı gübreleme sistemleri sayesinde çiftçilere aynı zamanda gübre öneri paketi de sunuluyor. Bu sistemde alanında uzman ziraat mühendisleri çiftçilere destek oluyor. Çiftçiler, mobil cihazlarında depoladıkları toprak analizlerini ziraat mühendislerine gönderiyor. Ziraat mühendisleri ise bu analizleri değerlendirerek çiftçilere, ne zaman ve ne kadar miktarda gübreleme yapacaklarına dair bir program sunuyor. Daha yüksek kalitede ve daha verimli ürün yetiştirmeye destek olan program sayesinde, çiftçilerin refahı önemli ölçüde artıyor.