Türkiye’de mısır çiftçilerini sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda desteklemek, verimlilik ve kazançlarını artırmak, tarımda sosyal ve dijital bir dönüşüm başlatmak hedefiyle 2019 yılında hayata geçirilen ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programı ilk yılını tamamladı.
Üç sezona yayılması planlanan programın 2019 üretim sezonunu kapsayan ilk yılında, Mersin, Adana, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir olmak üzere toplam 6 ilde mısır tarımı yapan 1072 mısır üreticisi programa dahil oldu.
Program kapsamında sunulan doğru sulama ve bilimsel gübreleme programı, uydudan tarla sağlığı takibi ve teknik destek hattı hizmetlerinden yararlanan ve tüm önerileri birebir uygulayan çiftçiler, verimlerini yüzde 21’e varan oranda arttırdılar.
Programın sosyal, çevresel ve ekonomik anlamda yarattığı etkiler, ‘Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü’ (SROI) yöntemi kullanılarak finansal değere dönüştürüldü. 1000 Çiftçi 1000 Bereket programına yapılan her 1 TL’lik yatırımın, 2,53 TL değerinde sosyal getirisi oldu.
Bu yıl mısır çiftçilerine ücretsiz olarak sunulan dijital araçların sayısı arttırılırken, Güney Marmara ve Orta Anadolu’da Ayçiçek üretimi yapan 200’den fazla çiftçi 1000 Çiftçi 1000 Bereket Yolculuğuna katılacak.
Murat Tarakçıoğlu: ‘Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Desteklendiğinde, Verimlilikte Kayda Değer Bir Artış Gerçekleşiyor’
Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye & Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, tarımda gerek verimliliği, gerekse çiftçilerin pazar erişimini ve refahını artırmak için global ölçekte çiftçilerle işbirliği yaparak sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklediklerini vurgulayarak şöyle konuştu: ‘Çiftçilerin sürdürülebilir tarım uygulamalarını kullanarak verim ve gelirlerini artırabilmeleri için dünya genelinde yüzbinlerce çiftçiye eğitim olanakları sunduk. Aynı bakış açısıyla geçtiğimiz yıl Türkiye’de de 1000 Çiftçi 1000 Bereket programını başlattık ve ilk yılın sonunda gördük ki, doğru yatırımlar yapıldığında ve sürdürülebilir tarım yöntemleri desteklendiğinde, verimlilikte kayda değer bir artış gerçekleşiyor. Nitekim programa katılarak tüm önerileri uygulayan çiftçilerimizin verimi yüzde 21’e varan oranda arttı. Bu projeye yatırdığımız her 1 TL’nin, 2,53 TL değerinde sosyal getirisi oldu. Bu sonuçlarla, ülkemizde tarımda kapsamlı bir dönüşümün gerçekleşmesi için önemli bir adım attığımızı görmekten mutluluk duyuyoruz.’
Tarımda Dijital Dönüşümle Kaynak Tasarrufu Yapıldı, Hastalık Riski Azaltıldı
‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programı kapsamında 22 ziraat mühendisi sahaya inerek, 1072 çiftçi için 1313 adet ‘Makine Öğrenmesine Dayalı Dijital Toprak Analizi’ gerçekleştirdi. Dijital toprak analizi yaptıran çiftçiler, tarlalarına özel gübreleme yöntemini ve miktarını belirleyerek, daha az gübre kullandılar. Programa katılan lider çiftçilerin tarlalarını takip etmeleri için, program kapsamında beş farklı ilde tarımsal sulama sensör istasyonları kuruldu. Sensörlerden gelen anlık veriler doğrultusunda çiftçiler, hava ve toprağın sıcaklığını ve nem oranını takip ettiler.
Ayrıca sulama ihtiyacı, hastalık riskleri, uygun ilaçlama saatleri ve hava durumu bilgisine eriştiler. Böylece tarlaya gitmelerine gerek kalmadan, tarlalarına ve ürünlerine özel olarak etkin sulama ve ilaçlama kararları aldılar. Bu sayede hem hastalık riskini azalttılar hem de doğru zamanda doğru miktarda kaynak kullanarak tasarruf sağladılar. Çiftçiler ayrıca uydudan tarla sağlığı takibinden yararlanarak, özel bir uygulama aracılığıyla mısırın tarladaki gelişimini ve sağlığını gözlemlediler.
Programa katılan çiftçiler arasında iletişimin artması ve bilgi paylaşımının desteklenmesi amacıyla mesajlaşma grupları oluşturuldu. Ayrıca çiftçilerin 7/24 uzman mühendislere ulaşabilmeleri ve destek alabilmeleri için 1000 Çiftçi 1000 Bereket Destek Hattı (444 5 175) kuruldu. Destek hattı üzerinden toplam 30 bin dakikadan fazla görüşme yapıldı. Çiftlik Yönetim Sistemi online portalı ile çiftçilere, çiftlik muhasebesi tutarak tarlalarını bir işletme gibi yönetme imkanı sunuldu. Çiftlik Yönetim Sistemi ile 1072 çiftçi, tarlaları için yaptıkları harcamaları ve hasat sonrası gelirlerini kayıt altına aldılar.
Çiftçiler Tarlalarını Bir İşletme Gibi Yönetmeyi Öğrendiler, Kaza Riskini Düşürmek İçin İş Güvenliği Eğitimi Aldılar
Program kapsamında 12 çiftçi buluşması düzenlendi. Ekim öncesi ve hasat öncesi dönemlerde düzenlenen toplantılara toplam 716 çiftçi katıldı. Alanında uzman akademisyen ve eğitmenler tarafından, finansal okur-yazarlık, zirai teknik ve teknolojiler, iş sağlığı ve güvenliği ve Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) konularında eğitimler verildi.
Yeni Sezonda Ayçiçek Üreticisi de Programa Dahil Oluyor
‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programı, ilk yılın başarılı sonuçlarından aldığı güçle, ikinci yılında kapsamını genişleterek ayçiçek üreticilerini de dahil ediyor. Programın ikinci sezonuna Güney Marmara ve Orta Anadolu’da ayçiçek üretimi yapan 200’den fazla çiftçi dahil oluyor. Ayçiçek üreticilerinin pazara erişimini kolaylaştırmak ve ürünün güvenle taşınmasına destek olmak amacıyla sözleşmeli üretim modeli hayata geçiriliyor.
‘Tarımda Sıfır Atık Yönetimi’ Başlıyor
Sürdürülebilir tarımı her yönden destekleme ve tedarik zinciri genelindeki çevresel etkiyi daha aza indirgeme hedefiyle, ‘Tarımda Sıfır Atık Yönetimi’ projesi başlatılıyor. Çiftçilerin tarlalarında sıfır atık yönetim sistemine geçmelerini desteklemek amacıyla düzenlenen çalışma, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğinde gerçekleşiyor. ‘Mısır Tarımında Plastik Atık Hasadı Başlıyor’ sloganıyla hayata geçirilen çalışmanın ilk aşamasında ‘Tarımda Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ eğitimleri verilecek. Tohumun tarlaya düştüğü andan hasada kadar geçen sürede meydana gelen sap, saman, koçan gibi atıklar ile tarımsal faaliyetlerde açığa çıkan atık plastiklerin; mevzuata uygun olarak geri dönüşüme kazandırılabilmesi için farklı paydaş gruplarıyla çalışmalar yürütülecek.
2020 Üretim Sezonunda Yeni Eğitim Modülleri Geliyor, Kullanılan Dijital Araç Sayısı Artıyor
1000 Çiftçi 1000 Bereket kapsamında ziraat mühendislerinin tarlalara yaptığı ziyaretlerin ve uyduyla izlenen tarlaların sayısı artıyor. İki uzmanın uyduyla tarlaları düzenli olarak takip edeceği ve ürünle ilgili bir sorun gözlemlendiğinde anında çiftçiyi bilgilendireceği Uydu Destek Masası kuruluyor. Tarlalara kurulan dijital sensör cihazlarının sayısı artıyor. Ayrıca çiftçilerin tarlalarına özel gübreleme önerilerini daha sağlıklı uygulamaları için, ekimden 15 ila 35 gün önce toprak analizinin tamamlanması ve bu sürede çiftçilerin doğru gübreleme yöntemleri için yönlendirilmesi hedefleniyor.